;

Mo$qUiTo

Szépestét mindenkinek!

A mai cikkben a méltán legendás AK-fegyvercsalád egyik tagját fogom ismertetni, mégpedig a géppisztoly méretű AKSU-t. A CoD4-ben találkozhattunk vele, ahol helytelenül, AK-74u-nak keresztelték el, holott ilyen fegyver nem létezik. Mondjuk, a gépkarabély modellje sem tükrözte teljesen a valóságot, ugyanis, a játékban egyszerű, két rúdból, és egy tusatalpból álló válltámasszal bírt, a valóságban pedig háromszög alakú elemmel látták el. Így a játékban szereplő típus inkább egy ilyen korcs változatra emlékeztet, mintha az AKS74, és az AKSU keresztezése lenne. No, deakkor lássuk a történetét!

Eme típust azután kezdték el tervezni, miután az AKS-74-ről kiderült, hogy a gépkocsizó, illetve légi-deszantos erők számára túl nagy méretű. Így a mérnökök fogták az AKS74-et, lerövidítették a csövet szinte a felére, megkurtították a gázhengert, és annak vezetőrúdját,, illetve a válltámaszból is lefaragtak egy keveset. A cső elejére egy nagy méretű, két kamrás csőszájféket helyeztek, ami a nagy erejű karabélylőszer rúgását, és torkolattüzét volt hivatott csökkenteni. Belső szerkezetét tekintve, maradt a jól ismert Kalasnyikov-elv, fölösleges is lett volna módosításokat eszközölni rajta. Az AKSU (Avtomat Kalasnyikova Skladnoj Ukorochennyj) gyártása az 1970-es évek végén indult be, a harckocsizó alakulatok mellett megkapták a légideszantos erők, a Spetsnaz, illetve az állambiztonsági szervek is. Először élesben Afganisztánban próbálták ki, ahol azonban nem kifejezetten jó teljesítményéről vált ismertté. Rövid csöve miatt meglehetősen pontatlan volt, a torkolattűz vakította a lövészt, illetve az irányzék pedig állandóan "elmászott" ezzel is növelve a mini-gépkarabély szórását. Emiatt a hadvezetés ismét visszatért az AKS-74-hez, mert az AKSU kizárólag a Spetsnaz sajátos, kommandós feladataihoz volt alkalmas, valós, szemtől-szembeni harcban alul maradt a teljes méretű fegyverek ellen. A végső kegyelemdöfést az AKSU-74-es számára az AK103-as megjelenése jelentette. A 100-as sorozat a Kalasnyikov család felújítása, modernebb anyagok, jobb ergonómia, és precízebb gyártás alkalmazásával. Az AK103 eme család kompakt verziója. Bár nincs olyan rövid, mint az AKSU, pontosabb, megbízhatóbb, és a torkolattűz problémát is sikerült megoldaniuk az orosz mérnököknek. Így, a világ legelső mini-gépkarabélya az újszerű dolgok legtöbbjére jellemzően kifforatlan, kezdetleges modell volt, emiatt nem tehetett szert olyan nagy sikerre, mint az AK család többi tagja. Kiselejtezése után (sőt már előtte is) a terror-szervezetek nagyon nagy örömmel használták ezt a fegyvert, és ez a mai napig is így van. Létezik az AKSU-nak egy UN jelzésű változata, melyre egy szereléksínt szereltek az éjjellátó készülék számára.

Pozitívumok:                                                                               Negatívumok:

-Nagy sebzés                                                            -Pontatlan         

-Jó tűzgyorsaság                                                       -Nagy visszarúgás                

-Jó átütőerő                                                              -Rövid hatásos lőtáv  

-Remek mobilitás 

Technikai Adatok AKSU-74 mini-gépkarabély

Hossz: 735mm kinyitott válltámasszal (495mm becsuokttal)

Csőhossz: 210mm

Tömeg: 2,71kg

Kaliber: 5,45x39mm M74

Tárkapacitás: 30 lőszer

Tűzgyorsaság: 650 lövés/perc elméletben

Gyártásban: 1979-2001

Gyártó: Izsevszki Állami Gép, és fegyvergyár, illetve számos más szovjet gyár.

A bejegyzés trackback címe:

https://anomaly.blog.hu/api/trackback/id/tr322255614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása