;

Mo$qUiTo

Sziasztok!

Ez az első fegyver ismertetésem az A.N.O.M.A.L.Y. blog keretei közt. Sajnálom, hogy mostanában nem sok időm jutott a blogra, de az iskola, airsoft, és egyéb más dolgok miatt nem sok szabadidőm volt. No, de lássuk a mai cikk fegyverét, a G36-ost.

'70-es évek, Nyugat-Németország. A kiskaliberű lőszer (5,56x45 mm-es) globális elterjedése most érte el Közép-Európát. A német fegyvermérnökök valósággal elárasztják a piacot az új űrméretű fegyverekkel. Ám ezek egyike sem elég jó a követelményeknek, és mindvégig kitartanak a régi, HK G3-as mellett. Így a HK tervezői ismét megkísérlik azt, hogy ők rukkoljanak elő azzal a forradalmian új típusú fegyverrel, ami mellett minden más elavultnak fog tűnni. A '80-as évek végére kifejesztették, több millió márka értékű támogatással a G11 jelzésű fegyvert. Ennek rendkívül új megoldása a lőszere volt, mivel az nem rendelkezett hüvellyel, hanem a lövedéket egy robbanóanayag tömbbe nyomták bele, annak végére pedig egy csappantyút helyeztek. A 4,7 mm-es kaliberű töltényeknek hála a G11-esből kihagyhaták a lövés-mechanizmus 1 alap pillérét, az ürítést. Ezáltal a fegyverbe kevesebb alkatrészt kellett beleépíteni, aminek hála csökkenthették a tömeget. Ám az elhúzodó fejlesztés oka az volt, hogy ilyen típusú szerkezetet még senki sem alkotott meg előtte. 1990-re a G11K2-es jelzésű gépkarabély 2000 lövés/perces tűzütemével (az egyszerű szerkezetnek köszönhetően) csekély visszarúgásával, és nagy tárkapacitásával igazán nagyszerű modellnek ígérkezett. Ám ekkor egy olyan esemény következett, ami az egész projektet a süllyesztőbe küldte. Németországot újra egyesítették. A fellépő anyagi problémák miatt a hadviselésre szinte semmilyen támogatást nem fordítottak, így a kormány végül lemondott a G11-ről.

HK G11-es. Rendkívül innovatív konstruckció volt, mégse kellett senkinek.

Ám nem kellett egy évnek eltelnie, az új német kormány is belátta, hogy a Bundeswehr-nek (német szárazföldi haderő) szüksége van egy új gépkarabélyra, az avulófélben levő G3-as, és társai helyére. Mivel tudták, hogy szűkös pénzügyi hátterek mellett kell alkotniuk, a Heckler und Koch mérnökei ez alkalommal nem keresték az innovatív utakat, maradtak a jól bevált konstrukciók felhasználásánál. Alig néhány év alatt elkészültek a prototípusok, elvégezték a szükséges teszteket, majd az új gépkarabély zöld utat kapott. A Bundeswehr-nél 1997-ben rendszeresítették, G36-os néven. Az 5,56-os NATO lőszerrel tüzelő fegyver zárszerkezetét a Kalasnyikov típusú fegyverektől örökölte, tárfészke hasonló az amerikai M16-os családéhoz, ám ezek ellenére a német modell szinte összetéveszthetetlen mással. Érdekes módon az alap verzióknál nem használnak hagyományos irányzékokat, ehelyett a hordfogantyúba építenek be két elektronikus optikát, egy háromszoros nagyítású távcsövet, és egy ún. piros-pont reflex irányzékot. Az exportra készülő változatoknál ezt már elhagyták, ehelyett egy szerelék sínt telepítenek mindne fegyverre. A G36-os szinte teljes egészében műanyagból készül. A tok, a tusa, a pisztolymarkolat, sőt még a tárak is, melyek átlátszó felülete miatt a katona folyamatosan ellenőrizheti a lőszerkészletét. Így, bár tulajdonképpen semmi újdonságot nem tartalmaz, a G36-os konstruckciója meglehetősen futurisztikus, és nagyon hatékony.

G36K, a karabély változat.


Rendszerbe állítása óta számos állam hadserege rendszeresítette, többek közt: Norvégia, Spanyolország, Portugália, Lengyelország, Litvánia, Hollandia, Chile, Indonézia, Malájzia stb. Az idegenbéli felhasználók számára az E, illetve a későbbi, V jelzésű export modelleket készítik, melyeknél, mint azt már korábban is írtam, elhagyták a fogantyúba telepített irányzékokat. És ha már itt járunk, vegyük sorra a G36-os alap változatait.

A G36 "Tactical" egy modul platform, azaz olyan változat, amit kénye-kedve szerint alakíthat át a katona. (cső, irányzék, mellső markolat, gránátvető, stb.)

Az alap G36-os teljes mérete kinyitott válttámasszal 999 mm. A fogantyúba két elektronikus irányzék van felszerelve, tárakapcitása 30 lőszer. A G36K lényegében ugyanez, rövidebb, 318 mm-es csővel, és egy négyes osztású nagyméretű lángrejtővel. A G36C még ennél is rövidebb, mindössze 228 mm-es a csöve, illetve ezen a verzión már nem alkalmaznak integrált optikákat. Az MG36 a golyószóró verzió, hosszabb, szilárdabb csővel, villaállvánnyal ellátva. A sztandard 30 lőszeres tárakon kívül az MG36-os 100 töltényes Betamag típusú tárakból is képes adogatni. Az export változatok általában annyiban különböznek, hogy a HK gyár optikái helyett picatinny szereléksínekkel látják el a fegyvereket.

A G36C a különleges erők számára lett kitalálva. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen típusú fegyverek hatékonyabbak a géppisztolyoknál, és a PDW-knél is.

A G36-os karriere eddig igen sikeresnek nevezhető. Minden államból, amely rendszerezte pozitív visszajelzések érkeztek vele kapcsolatban, megbízható, pontos, kiegyensúlyozoztt modellenk írták le a német gépkarabélyt. Bár ne túl innovatív a mai bullpup modellekhez képest, nagyon sok országnak ez a típus az arany középút. Nem drága, ugyanakkor nagyon hatékony, és könnyen használható fegyver. Szinte tökéletes konstrukció mind a reguláris, mind a különleges egységek számára.

Technikai adatok HK G36 gépkarabély.

Hossz: 999 mm (758 mm becsukott válltámasszal)

Csőhossz: 480 mm

Kaliber: 5,56x45 mm NATO

Tömeg: 3.6 kilogramm üresen

Tárkapacitás: 30 lőszer

Tűzgyorsaság: 750 lövés/perc elméletben

Gyártásban: 1995 óta

Gyártó: Heckler und Koch GmbH, Oberndorf, Németország.

Utóirat: Mivel ez már nem a PCJE, a Fegyver Ismerettők mostantól nem állnak kapcsolatban a CoD-al. Emiatt a játékbeli teljesítményt nem fogom elemezni.

Remélem tetszett, további szép napot!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anomaly.blog.hu/api/trackback/id/tr32273819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dsomogyi · http://anomaly.blog.hu 2010.09.05. 23:16:20

Jó kis leírás, grat.!
Igazából eltaláltad a kívánságomat, erre a fegyverre régóta kiváncsi voltam...persze beírni a Google-ba nem ugyanaz...:D

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.09.06. 15:25:00

@dsomogyi: Hát, remélem tetszett is a cikk:D
@DennyX: Bezony:)

Malacsult 2010.09.06. 15:47:18

@DennyX: Én hangtompítóval írtok vele

Ármin11 2010.09.06. 18:39:55

Neken az egyik barátomnak airsoftba van meg és egy kalap szar (mármint az airsoft)kb. 25méterre lő komolyan :p de a játékba klafa egy fegyver

Voodoo. · http://voodoo.blog.hu/ 2010.09.06. 18:42:28

Azért elfogadnám ezt a fegyvert :D Mo$qUiTo, lesz fegyver ismertetés egy mesterlövész puskáról?

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.09.06. 18:44:43

@Ármin11: Valószínűleg a gyártó a szar, nem a konstrukció, mert nagyon jó G36-os airsoft kópiákat csinál pl. a JG, vagy a Classic Army, persze az utóbbi elég borsos áron:)
@Bőszinho: Köszi, és a snajper témáról lehetne szó. :)

Ármin11 2010.09.06. 22:09:52

@Mo$qUiTo: lehetséges az ilyen gyártókról sz*rt se tudok de a danuvia 43m-ről tudnál majd egyszer bemutatót csinálni?

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.09.09. 11:48:43

@Ármin11: Nem tudom, konkrétan soha nincsenek terveim az ismertetőkhöz, h most ezt meg ezt fogom bemutatni. Általában minden nap eszembe jut vmi fegyó, amire azt mondom, h ez szimpatikus, lehetne róla írni:) És mivel most már nem csak a CoD-okból írhatok, még könnyebb témát találni. Szóval lehet, h majd egyszer a 43M is sorra kerül.
süti beállítások módosítása