;

Dsomogyi

Először is elnézést a hosszú szünetért, de rengeteg dolgom van/volt. Tudom, hogy lassan kezd kifakulni ez a kifogás, de tényleg így van. Megpróbálok aktívabb lenni, higgyétek el, nem rajtam múlik. Szerintem térjünk rá mai cikkre! Ahogy azt előző írásban is említettem (de rég volt...) a fárasztásról, a dobásról, illetve a különböző távdobó módszerekről olvashattok most.

Előrebocsátom, hogy képekkel most nem szolgálhattam, ugyanis ezek a tevékenységek embert is igényelnek, másokat nem akartam/nincs jogom berakni, magamról pedig nem volt időm képeket csinálni, augusztus végén horgásztam utoljára…:S

Elsőként tehát a fárasztásról írnék. Tulajdonképpen minden olyan technikát, amellyel a hal partra segítését készítjük elő, nevezhetünk fárasztásnak. Ez – kisebb hal esetén – lehet csak óvatos kitekerés, de egészen bonyolult mozdulatsor is. A megfelelő fárasztási módszer kiválasztása függ a végszerelékünktől, főzsinórunktól, botunk, orsónk típusától, de legfőképp ezt a hal mérete, fajtája befolyásolja.

Kisebb hal, vagy erősebb felszerelés esetén nyugodtan, lassan és folyamatosan csévéljük magunk felé végszereléket, Lehetőleg ne felfelé, hanem oldalirányba tartsuk a botot, így a hal nem védekezik annyira, nem tud leakadni olyan könnyen, mert nem kényszerítjük magasabb vízrétegekbe, más testhelyzetbe, csak a part közelében. A másik közismertebb módszer, amelyet nagyobb halak esetén is használnak, az úgynevezett pumpálás, melynek során a botot, a víz felszínéhez engedjük, és óvatosan felfelé emeljük. Majd megint leengedjük, de a közben nyert zsinórt feltekerjük. Ezt is csinálhatjuk oldalra, vagy rézsút lefelé is. Sőt, jobb ha így csináljuk.

Nagyobb hal, vagy gyengébb szerelés esetén óvatosan pumpáljunk, erősen ajánlom, hogy ne felfelé, főleg ha nagyobb hal van a horgon. Én ilyenkor oldalra szoktam.

Nagyon előnyös, hogyha nyélből hajló, vagy B akciós bottal horgászunk, így a hal kirohanásait kompenzálja a bot rugalmassága, alig szólal meg a fék. Fontos hogy utóbbi jól be legyen állítva. Általánosságban természetesen nem adható meg érték, de én kezdésnek a szakítószilárdság felére szoktam orsóm fékjét állítani. Ez kiindulásnak jó, bevágás után a halhoz tudjuk igazítani a féket. Lényeges, ha akadós terepen horgászunk, ne adjunk nagy teret halunknak, persze a lehetőségekhez képest.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy kisebb távolság meghorgászása esetén gondoljuk át a fékbeállítást, hiszen egy hirtelen, nagy erővel történő bevágás esetén elszakadhat zsinórunk, de ha túl laza a fék, nem akad meg a hal. Sajnos itt is meg kell találni az arany középutat, sokat kell gyakorolni, tapasztalni. Nagy távolság esetén (min. 50-60 m) teljesen beszorított fékkel is horgászhatunk, hiszen a damil megnyúlása 10 százalék, 50 méternél 5 méter, aki meg 5 méteres bevágásokkal horgászik, az magára vessen…

Ki kell emelni leggyakrabban horgászott békés halak közül a márnát és az amurt, ezek ha horogra kerülnek, hevesen védekeznek így fárasztásukat különösen óvatosan hajtsuk végre. Nem kell féltenünk a pontyot sem, csak hogy leggyakrabban horgászott halainkat említsük. Egyébként mindhárom hal egy rendbe tartozik (pontyalkatúak).

Hogy hajtsunk végre egy dobást? – kérdezi egy kezdő horgász. Ennek technikáját írom most le, persze ezt is gyakorolni kell, mint igazából mindent a horgászattal kapcsolatosan. Először is vegyünk fel egy stabil testhelyzetet, váltsuk át orsónk felkapókarját, mutatóujjunkkal fogjuk meg a zsinórt, emeljük hátra botunkat, ügyeljünk a megfelelő zászlóhossz kiválasztására (zászló: a botunk végéről lelógó végszerelék és főzsinórdarab), majd lendítsük előre a végszereléket, közben engedjük el a damilt megfelelő pillanatban ahhoz, hogy ne csapjuk magunk előtt a vízbe, de ne is dobjunk magasat. Sajnos ez megint csak gyakorlással sikerül. Fontos, hogy fejünk fölül dobjunk, ne oldalról, váll mellől, hátralendítve a botot ne a végszereléket nézzük, hanem azt a helyet ahová dobni szeretnénk. Létezik a dobásnak egy oldalról végrehajtott (ekkor botunk a parttal párhuzamos kezdőhelyzetben), félköríves mozdulattal kiterítős változata is, de az a horgászat magasabb szintje, erről majd később beszélünk.

Sokan gondolkoznak azon, hogyan tudnának nagy távolságot elérni dobásaikkal. A horgászat körüli viták egyik örökzöld témája, hogy a távoli dobásokat csak akkor hajtsunk végre, ha feltétlenül szükséges, sokszor nem a távoli dobások vezetnek sikerre, ezért ezt a horgászat megkezdése előtt mindenképpen mérlegeljük. Alapvetően teendőnk ugyanaz, mint nem távoli dobások esetén, de megfelelő bot és orsó kell hozzá. A bot legyen erős, gerinces (persze nem egy seprűnyélről van szó, fárasztáskor jó, ha rugalmas), minél hosszabb, orsónk pedig nagyobb méretű (min. 50-es). Nagy dobátmérővel rendelkezzen, dobja jobb, ha kúpos, mert így könnyebben pereg le róla a zsinór. A dob zsinór-feltöltöttségi szintje legyen mindig megfelelő (0.22 mm fölött max. 2,5-3 mm-rel, alatta max. 1,5-2 mm-rel legyen a perem alatt).

Az etetőkosár vagy ólom helyes kiválasztása is nagyon fontos, 100 gramm dobósúlyú botnál az etetőkosár max. 30 gramm lehet (etetőanyaggal megtöltve így is kétszerese, két és félszerese lesz). Léteznek kifejezetten távdobó etetőkosarak is, távoli dobásokhoz ezeket használjuk! Ha ólmot használunk 60-70 gramm körül van az ideális, így tudunk a legnagyobbat dobni. Használhatunk nagyobb dobósúly esetén fonott dobóelőkét is, ez kb. a botunk hosszának 1,5-szerese, a főzsinór végéhez kötjük. Dobáskor 3-4 menetet tekerjünk fel belőle orsónkra. Az ideális zászlóhossz a legnagyobb dobás eléréséhez 1-1,2 m.

Távdobásnál különösen kihangsúlyozódik a megfelelő testhelyzet. CSAK fejünk fölül, előre nézve próbálkozzunk. Ne az erőre, hanem a technikára helyezzük a hangsúlyt (persze erő is kell hozzá, de a technika a fontosabb), máskülönben elszakíthatjuk a zsinórunkat, a végszereléket eldobva a francba, vagy magasat dobhatunk, de rövidet, stb.

FIGYELEM! Orsónk fékjét mindig szorítsuk be, mert ha nem tesszük, a nagy igénybevétel miatt megcsúszhat a damil és megvághatja ujjunkat, ami körülményessé teszi későbbi horgászatot (nem tudunk jól dobni),  emellett igencsak fáj is.

Ennyi lett volna ez a cikk, remélem tetszett, legközelebb, ígérem hamarabb találkozunk! Emellett hamarosan elkészül a videó is (Far Cry utolsó rész).

Ui.: ha megyek legközelebb horgászni, ígérem megpróbálok képeket/videókat csinálni a dobásról, fárasztásról!  

A bejegyzés trackback címe:

https://anomaly.blog.hu/api/trackback/id/tr922383406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DennyX · http://anomaly.blog.hu 2010.10.19. 14:53:29

Érdekes és szép hosszú cikk :) A videókra/képekre kíváncsi leszek :D

dsomogyi · http://anomaly.blog.hu 2010.10.19. 15:33:01

@DennyX: köszönöm! Remélem hamarosan be tudok iktatni egy horgászatot, már csak a képek miatt is...
süti beállítások módosítása