;

Mo$qUiTo

Delet! A mai cikkem egy kicsit kilóg az eddigiekből, ez alkalommal egy listát készítettem, a legocsmányabb fegyverekről. Szigorúan az én véleményem, ezért kommentekbe szívesen várok további szépségeket. :) Vágjunk is bele!

A lista tizedik helyezttje az orosz új fejlesztésű bullpup gépkarabély, az OC14 "Groza". A képen a sorozatgyártás előtti, gránátvető nélküli változat látható, ami véleményem szerint sokkal rondább, mint a GP30-al ellátott verzió. A fegyver mellesleg igen hatékony a gyakorlatban, különleges, szubszonikus (eredetileg mesterlövész) lőszerének hála 300 méterig kiváló stophatással rendelkezik, és nagyon pontos. Ehhez párosul még kis mérete, és tömege. Esetlen külseje azonban fapadosnak, és igénytelennek mutatja (ami valahol igaz).

Kilencedik helyen: A Heckler und Koch G11. Nem rég olvashattatok róla pár sort a G36-os ismertetőjében, ahol megemlítettem ,hogy a világ egyetlen, és első hüvely nélküli lőszerrel tüzelő fegyvere. Ennek köszönhetően szerkezete egyszerű (bár megtervezést nem volt az) tömege kicsi, nagy tárkapacitással rendelkezik, és bámulatos 2000 lövés/perces tűzütemmel bír. Innovációja, és hatékonysága ellenére a rendszerváltás pénzügyi költségei elsodorták az egész programot. Külsőre a G11 olyan, mintha egy téglából faragta volna ki egy 5 éves kisgyerek, ennek ellenére ergonómiája is kitűnő...

A büszke nyolcadik a II. Világháborús legenda, a Sten géppisztoly Mark II-es verziója. 1940-ben rendszeresítették tömegesen, miután Dunkerque-nél az angol hadsereg rengeteg fegyvert vesztett. Rendkívül olcsó, igénytelen fegyver, ami külsején is erősen látszik. Semmi fa, vagy egyéb, csak acél, és egy jó nagy adag büszkeség. Ergonómialiag kb. annyira kézreálló, mint egy zsák krumpli. Tárat cserélni vele fekvő helyzetben kész művészet. Ám pozitívumai is akadnak jó számmal. Könnyű, olcsó, igénytelen, megbízható, könnyen szét-, és összerakható, könnyen rejthető.

A WA2000. Egy kivételesen pontos, és precízen összerakott német mesterlövészfegyver, melyből 6 év alatt összesen 176 darabot készítettek. Drága, minőségi, és erős, ugyanakkor ronda, és esetlen. Ergonómiailag azonban megfelel, bár tárat cserélni vele fekvő helyzetből... Hát, ha türelmesek vagyunk (és egy mesterlövész miért ne lenne az) akkor megszokható.

Az ausztrál Sten. Csak még rondább, még igénytelenebb, és még olcsóbb. Bár nagy tömegű, és nehezen kezelhető, masszív, és elnyűhetetlen. Az ausztrál katonák olyannyira szerették, hogy még a háború után is rendszerben maradt hosszú évekre. Ebből is látszik, hogy a külső egy fegyvernél nem számít.

A legendás UZI-család legújabb tagja. Egy "amerikanizált" Micro UZI, ami az eredetinek egyébként vonzó külsejét olyannyira elrondította, hogy az UZI-Pro meg sem áltt a büszke ötödk helyig a listámon.  A műanyag tok, a cső körüli szereléksínek, és a handguard (nagy méretű sátorvas) miatt borzasztóan túlzsúfolt, és béna küllemet kapott. Ám ez a változat végre telepakolható mindenféle kiegészítővel, és sokkal kézreállóbb lett, mint a korábbi UZI-k.

A fegyver, aminek még a nevét se tudtam kiejteni. Ejtettem már én ezt "kosát"-nak, "csau-csat"-nak, meg "kocsé"-nek is. Pár napja tudtam meg, hogy a Chauchat golyószóró nevét "sosé"-nek kell ejteni... Ezért nem szeretem én a francia nyelvet. Ezt a modelt az első világháborúban tervezték, raj szintű támogatásra. Sikertelenségének oka az volt, hogy a peremes, 8 mm-es Lebel tölény rendszeresen elakadt a zárszerkezetben, és ezt ennél a típusnál sem tudták kiküszöbölni. Emelett még pontatlan, nehéz, és drága is volt. Külleméhez csak ennyit fűznék: kinek az elvetemült ötlete volt ez a drága, ocsmány, és megbízhatatlan banán-tár?

Bronzérmes versenyzőnk a HK P11-es vízalatti pisztoly. Ronda formájának itt legalább oka is van, mert a vízalatti használat számos különlegességet igényel. Pl. az elsütést két 9 V-s elem végzi, melyek a markolatban kaptak helyet. A hatlövetű csőköteget nem lehet utántölteni, csak ha az egészet leszedjük, és egy másikat teszünk a helyére. Víz alatt kb. 15 méteres távolságig halálos, megbízhatósága okán ez lett a nyugati tömb legsikeresebb búvár-PDW-je.

Ezüstérmesünk visszakalauzol minket az I. Világháború poklába. A történelem legelső géppisztolya gyökeresen eltér a fegyverkategória többi képviselőjétől. Ez egy nehéz, pontvédelmi fegyver, ami gyakorlatilag csak a pisztoly kaliberben tér el a kor nehézgéppuskáitól. Két összeépített géppisztolyból áll, mind a kettő 25 lőszeres tárakból adogat, elsütőbillentyűik pedig pontosan olyanok, mint a géppuskákon. Bár elég furcsa koncepció, az M1915-ös Villar-Perosa meglehetősen hatékony volt nagy tűzütemének köszönhetően. Ennek ellenére, különösen fatusával, a világ egyik legrondább lőfegyvere.

És végre, elérkeztünk az első helyezetthez, az orosz TKB-022PM kísérleti bullpup gépkarabélyhoz. Neve legalább annyira szörnyű, mint a fegyver külleme. Egy a negyvenes évek végéről származó korai bullpup koncepció, ami feltűnően az AK-ra épül. A tok kívülről teljesen fa, a tárfészek pedig szabályosan az ember arcában van célzás közben. Megbízhatatlansága okán azonban sosem fogadták el (szerencsére) így helyette az AK47-est rendszeresítették. (Elég bele gondolni, ha ma 60 országban AK-k helyett TKB-t használnának, vagy ha a terroristák ilyen fegyverekkel grasszálnának.)

Végére is értünk. Remélem tetszett a cikk, kommentekbe várok további ocsmány modelleket!

A bejegyzés trackback címe:

https://anomaly.blog.hu/api/trackback/id/tr412358127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DennyX · http://anomaly.blog.hu 2010.10.09. 14:21:47

Ez kurvanagy cikk xDD Tetszet.. viszont a Stennel nem értek egyet.. keress valami mást oda

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.10.09. 14:27:29

@DennyX: Szerintem nagyon ronda a Sten. xD Am thx.

Voodoo. · http://voodoo.blog.hu/ 2010.10.09. 19:13:01

A 9. fegyver hasonlít a Crysis-ból a Gauss puskára :D

Amúgy szerintem se ronda a Sten. Cod UO-ból egy kedves fegyverem :D

űrpocok · http://www.gamesystem.blog.hu 2010.10.09. 19:20:16

az uzi pro szerintem egész jól néz ki, grat a cikkhez.:P

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.10.09. 20:03:24

@Bőszinho: Mondom ,ez a cikk kizárólag a kinézetet nézi:D Én is szerettem a Sten-t a CoD-okban pl.

Malacsult 2010.10.09. 21:53:39

Jó a cikk, de a Sten sztem se olyan ronda

Atesz07 2010.10.09. 23:44:19

Vajon mit gondolhattak a katonák amikor meglátták először ezeket a fegyvereket.Ezeken az ember elmosolyodik.Am nem vártam ilyen cikket,de rohadt jó lett.

Ármin11 2010.10.10. 18:45:08

a chauchatot nem shóshónak kell ejteni ? (én úgy hallottam)+az oc 14 úgy néz ki mintha egy famas egy p90 és egy kashnikovnak egy deformált monster-szörnyeteg kiszel tünde gyereke lenne XD

dsomogyi · http://anomaly.blog.hu 2010.10.10. 18:58:53

Grat a cikkhez! (Ne haragudj de osztálykirándulás volt, most tudtam elolvasni...)
A Stent leszámítva igen ronda dolgokat láttunk...:D
És az első...TE JÓ ÉG!
Igazad van, még belegondolni is szörnyű, hogy az AK-47 helyett ilyennel lennének felszerelve a jelenleg AK-47-tel rendelkező országok/szervezetek...
Fúj! :D

Janeeka93 2010.10.10. 19:20:51

Szerintem az Uzi Pro, A HK-P11 és a WA2000 nem is ronda. De hát, aki annyira igényes mint te, vegyél 200milkáért egy kicsicsázott precízen elkészített fegyvereket, mert ezek nem illenek ide! A Sten Mk2 után az MK3 berakhattad volna, az is ronda. De ezt is itt pl.: www.world.guns.ru/smg/smg146-e.htm meg ezt itt: www.world.guns.ru/smg/smg142-e.htm meg ezt: www.world.guns.ru/assault/as100-e.htm

Oddye 2010.10.11. 01:01:46

hát az első az a sten kategóriába esik, hogy olyan egyszerű hogy se nem csúnya se nem szép a másik 2vel nincs probléma :) sőt a második egész jól néz ki (szerintem)

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.10.11. 15:58:20

@Janeeka93: Ezt a cikket te rősen félreértelmezted.
Ádegy: Kicsicsázott, precízen összerakott fegyver? Érdekes, úgylátszik te nem is olvastad el a cikk,et mert írtam, hogy pl. a WA2000 is drága, és precízen összerakott. Akárcsak a HK P11.
Ádkettő: A drágára visszatérve. Egy HK G11-es ára optikával 5200 US dollár... Tiszta occó píz!
Ádhárom: Ezek a fegyverek igen is rondák, mert semmihez nem hasonlítható formájuk van. Véleményem szerint a Földön szép fegyvernek lehet nevezni a: Kalasnyikov családot, MP44-est, a Sig Sauer pisztolyokat, a Desert Eagle-t, a G36-ost, az F2000-est, az AUG-ot, és még sorolhatnám napestig. Most csak hasonlítsd össze ezeket, a cikkben szereplő tízzel...
Ádnégy: ez kizárólag az ÉN véleményem. Ergo, lehet, h neked az UZI-pro jól néz ki, szerintem marha béna, esetlen, és ocsmány fegyver ;)

Mellesleg az általad linkelt fegyverek ugyanolyan kaliberűek, mint ezek, mert az a bullpup puska egy vízalatti kísérleti fegyver, (P11) A Carl-Gustav-ról másolták a Stent (aminek az egyiptomi copyját linkelted) Az az UZI-szerű géppisztoly pedig egy HK MP7-es másolat, ami egy méregdrága PDW.

DennyX · http://anomaly.blog.hu 2010.10.11. 19:04:29

@Mo$qUiTo: A mesternél a pont. Köszönjük.

2010.10.12. 16:30:34

Én alapból nem értem, miért kell ilyeneken vitatkozni, hogy hogyan néz ki egy fegyver.
Lehet, hogy nem sok köze van a cikkhez annak, amit most írni fogok, de nem mindegy, hogy néz ki a fegyver? Mindegyik tud lőni...
Na de mindegy, öt másodpercre elnézek máshova, visszajövök ide, és szét leszek oltva teljesen, vagy a kommentem törölve lesz.

DennyX · http://anomaly.blog.hu 2010.10.12. 18:31:24

@VIDEACITY5: Honnan veszed hogy törölnénk a kommented és leoltanánk? kurvára nem szoktunk ilyeneket csinálni. Szerintem nem mindegy hogy néz ki :D De ez a te véleményed, elfogadjuk

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.10.12. 19:22:41

@VIDEACITY5: Nem értem, miért hiszed azt, hogy itt ilyen diktatórikus állapotok vannak... EZ NEM A WAZZUP.

dsomogyi · http://anomaly.blog.hu 2010.10.12. 19:58:51

@VIDEACITY5: szerintem vannak, akiknek mindegy hogy néz ki egy fegyver, és vannak akiknek nem. Mi, akik nem vagyunk mindennapos használói ezeknek (sőt, én még egyiket sem fogtam a kezemben), legalábbis remélem, nem mindegy. Vannak olyanok, akik le sem szarják hogy néz ki, működjön jól, azt kész. Ez a cikk egy véleményt tükrözött és érdekesség kategóriában íródott, és őszintén szólva baromira élveztem olvasását, mert olyan dolgokat hozott közelebb hozzám, amelyek után én magamtól nem néztem volna, viszont, mint mondtam olvasása élményt nyújtott és mert kuriózumszámba menő fegyvereket láthattunk. És sokszor gondoltam ezt "Úristen! Ilyen létezik?!" És igen, létezik.

2010.10.13. 14:12:41

@DennyX: @Mo$qUiTo: Jó, lehet, hogy nem vagytok ilyen "beszóltak, gyerünk szétoltani" szerűek...
Most nem támadásból, de amikor én hozzászóltam Moszkító egyik videójához a RPCJr-on (nem fikázásképpen, abszolút segítség céljából) akkor ti máris elkezdtétek, hogy mit kötök bele mindenbe (ez most csak egy példa felhozása volt, de mondom, nem veszekedés érdekében hoztam fel)...
A véleményünk annyira nem tér el, mint ahogy írtátok, azért én se szeretem, ha rondán néz ki a fegyver, de mint mondtam, teljesen mindegy.
De nem erről van szó, mindenkinek megvan a maga véleménye. ;)

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.10.13. 16:12:05

@VIDEACITY5: Akkor szerintem megértettük egymást. ;) Dsomogyi kollégám már leírt mindent helyettem, az RPCJr.-es esetre én már nem emlékszem, lehet h így volt.

Tybor 2010.10.14. 16:18:14

sztem is a sten nem illik ide de amúgy jó cikk lett

mark199310 2010.10.15. 19:27:39

az M16/M4-es is elég szép. Az F2000-es belekerülhetett volna a Sten helyére.

Atilye · http://pcjatekokelemzes.blog.hu/ 2010.10.15. 20:59:22

Baromi érdekes cikk :D Szerintem a 10 közül a WA2000 a legszebb ^^

Logen_Brown 2010.11.01. 23:45:21

@DannyX: azt írta Mo$qUiTo hogy: A világ legrondább fegyverei.Szerintem!Olvass Danny!

Benar 2010.11.12. 16:37:29

@Atilye: teljesen eggyet értek!sztem a WA2000 szép fegyó,de ízlések és pofonok.XDde sztem nem nagyon számít hogy egy fegyó hogy néz ki.de attól még fasza cikk.

KOcKa 2010.11.22. 20:02:55

ezek tök jók

van egy pisztoly a neve M4A3 az is elég furcsa

Rowen 2011.03.18. 15:07:21

A tízből hatba totál bele vagyok szerelmesedve :) Tudom nincs ízlésem...ez van :P
süti beállítások módosítása