;

Geek szótár (0)

2010.08.29. 01:31

Mo$qUiTo

Üdv!

A mai OFF posztban leírok nektek egy fogalomtárat, amiben a gyakran alkalmazott kocka kifejezések vannak. A poszt megírása amiatt történt, mert sokszor én sem értettem, hogy mit beszélnek körülöttem a játékosok..Ezért kicsit utánanéztem a fogalmaknak, és most leírom nektek, hogy miket is jelentenek ezek a "szakkifejezések". (Note: A legtöbb fogalom a CoD kockák által használtak közül van, de lesz itt CS-ben, vagy WoW-ban elterjedt is.)

AFK-Away From The Keyboard, azaz nincs gépközelben. Általában állapotjelzőnek szokták használni.

Re.-Return. "AFK" állapotból való visszatéréskor szokták használni.

LoL-Több jelentése van, általában a Lot of Laugh az eflogadott. Ennek megfelelően vicces helyzetekben szokás írni. (Érdekesség: a LoL ukrán eredetű)

Rofl-Rolling on the floor, with laughing-Földön fetrengve röhögök. A LoL egyfajta fokozása.

Lmao-Laugh my ass off-Tükörfordításban szétröhögöm a seggemet jelent, kicsit értelmesebben, szarrá röhögöm magamat. Szintén a LoL egyik megfelelője.

Noob-Az egyik leggyakrabban használt fogalom, erdetileg a kezdőkre használták, azóta azonban általában mindenkire rámondják, aki nem "megfelelően" játszik. Pl. CoD-ban az úgynevezett "noob" fegyvereket, vagy taktikákat használja, mint a gránátvető, a campelés, vagy CoD4-ben a P90.

Low-Tükörfordításban-alacsony, vagy tehénbőgés (!!!!). A Noobhoz hasonló jelentése van, ám általában arra használják, aki szerintük szimplán bénán játszik, de mégis megöli őket.

Fag/fagot-Eredetileg a MiG15-ös NATO-kódja,  rőzsenyalábat jelent. Az amerikai szlengben azt jelenti, hogy "köcsög". Általában azokat hívják "fag"-nak, aki a szerveren gátlástalanul káromkodik, és mindenkit oltogat.

Lame-Láma. Hasonló a low-hoz, a CoD-okban nem igazán szokták használni.

asd-Rengeteg jelentése van, pl. kocka LoL, egyszerű töltelék szó (kocka "ő", vagy kocka "izé".)

Relog-Restart Login-Azaz jelnetkezz be újra. Ha valami baj van a csevegő programon (pl. TS-en, Skype-on zúgsz, recsegsz, megnémulsz) akkor szokták ezt mondani a többiek.

HS-Headshot-Fejlövés.

Camper/Camp-Tükörfordításban-kempingező. Ennek megfelelően, olyan játékos, aki egy pozicíóban marad, és onnan lövöldözi le az ellenfelet. A camp az ezt a taktikát megnevező fogalom.

Rusher/Rush-Olyan támadási taktika, ahol a játékos össze-vissza rohangál, mindent, és mindenkit szétlő. Általában a campelésnek a "pozitív" ellentétje, de néhány elvetemült koszka ezt is noobságnak tartja.

Quick-Scope-A legtöbb online FPS-ben a sniper puskák egy használati módja, ahol a játékos rendkívül gyorsan emeli vállhoz, célozza be az áldozatot, és süti el a fegyvert. Az MW2-ben gyakorlatilag csak az számít "Pro-Sniper"-nek, aki tud Quick-Scopeozni.

No Scope/No zoom-Az előbbit a mesterlövészeknél használják, olyan ölést jelent, ahol a távcsövet nem használják, csak csípőből tüzelnek. Utóbbi ugyanez, de általában más félautomata fegyvereknél, pl. karabélyoknál, vagy pisztolyoknál használatos.

360°-Ez a fogalom olyan lövést takar, ahol a játékos a tüzelés előtt 360 fokban körbefordul, majd lelövi az ellenfelet. Leginkább konzolokon számít "nagy tudásnak" ha valaki 360°-ban öl, de PC-n is találkozhatunk vele. Természetesen, egy ilyen gyilok után állandó a vita, hogy valóban 360-ban lőtt-e. Emiatt már elterjedt a 180°-ban való tüzelés, illetve a 720°-is.

Clan War-Olyan játék, ahol két klán, másnéven guild méri össze a tudását. CoD-ban leginkább Search and Destroy játékmódban szokás warozni. A waroknak különféle fokozatai vannak szabályokat nézve. Pl. Hardcore mód bekapcsolása, TK-zás módja, fegyver használat korláltozása, (pl. csak mesterlövész puskát lehet használni) meg ehhez hasonlók.

WH-Wallhack-Csalási módszer, mellyel a játékos átlát, fejletebb esetben át is lő a falakon. Általában az Aimbot-al(lásd lentebb) szoktál párosítani.

Aimbot-Célzási segétlet, mely azonnal az ellenfél fejére viszi az irányzékot. Általában WH-val(fentebb), és NRH-val(lentebb) szoktál párosítani.

NRH-No Recoil Hack-Visszarúgás megszüntetése. A fegyver lövés közben nem mozdul el semerre, ezáltal juttatva előnyhöz a játékost.

GL/Noobtube-Grenade Launcher-Gránátvető. A CoD4-ben, illetve az MW2-ben elterjedten "Noob"-nak hívott fegyver. Ha használod, noobnak bélyegeznek, és kiutálnak mindenhonnan. (tapasztalat)

AWP-A híres mesterlövész puska a CS-ből. Senki se tdja eldönteni, hogy ez a fegyver most "noob", vagy sem, nagyon sokan használják, van aki isteníti, van aki utálja. (Amúgy szokás még Magnumnak is nevezni, valódi neve: Enfield L96A1)

FTW-For The Win!-A győzelemért!

-GL-Good Luck-Sok szerencsét. Clan war-ok elején szokás beírni, akárcsak a HF-et. (GL-Gránátvető, lásd fentebb)

GG-Grat-Grat, vagy Good Game. Utóbbit egy menet végén szokták használni, de az elején is szokás, mint "Jó Játékot!"

GJ-Good Job-Jó munka.

NS-Nice Shot, széplövés. Ha valaki megmenti az életed, ezt szokás írni. Másik formája a N1, azaz Nice One.

HF-Have Fun-Jó szórakozást. Clan War-ok elején szokás beírni.

GZ-Gratz-Gratulálok.

Owned/Own/Pwn/Pwned-Olyan szituáció után szokás beírni valamelyiket, ha rendkívüli győzelmet aratsz. (Pl. 6 ölés egyetlen golyóval)

Sry-Sorry-Bocsánat. TK-zás után szokás beírni.

TY-Thank You-Köszönöm. Ha beírják neked, hogy Nice One, akkor ezt szokás visszaírni.

NP-No Problem-Nem probléma. Ha véletlen TK-znak le, ezt szokás beírni.

TK-Teamkill-Csapattárs megölése.

OMG-Oh my God-Istenem. Érdekes szituációk után szokás írogatni.

OMFG-Oh, my fucking God-Óó, a ***** Istenit!-Elképesztő helyzetek után szokás Írni (vagy ha le TK-z az egyik csapat társad szándékosan)

STFU-Shut-To Fuck Up-Igazából magyar jelentése nincs, leginkább ezt jelentheti-Kussolj má' b*zdmeg!

L2P-Learn to play-Tanulj meg játszani. Általában egyfajta szidásként szokták beírni.

WTF-What the Fuck?!-Mi a **** van?!

Flood-Elárasztás. Ha sokszor egymás után, ugyanazt az üzenetet küldi neked valaki, azt Flood-olásnak szokás nevezni. A magyar kockák általában fonetikusan, "flúd"-ként használják.

______________________________________________________________________________________________________

 

Ennyi lenne. Ha esetleg valamit kihagytam, nyugodtan írjátok le kommentbe:)


 

A bejegyzés trackback címe:

https://anomaly.blog.hu/api/trackback/id/tr672255629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása