;

Csernobil. 1986 április 26-áig egy a világ számára viszonylag ismeretlen ukrán város. Mindössze egy dologban különbözött a többitől. Egy nagy atomerőmű működött benne, és Ukrajna elektromos energiánjának mintegy 10%-át adta. Ám az 1986-os év valami mást tartogatott. Egy borzalmas eseményt, mely majd a hidegháború végét, és a Szovjetunió agonizálását jelenti majd. Április 26.-án, hajnali 1 óra 23 perckor az erőmű 4-es Lenin Mauzóleum reaktora gőzrobbanás következtében kigyulladt, majd robbanások sorozata miatt megkezdődött a nukleáris olvadás. A robbanások következtében hatalmas mennyiségű nukleáris szemét szennyezte be Európát. A legnagyobb mértékű károsodást Fehéroroszország, és Ukrajna nyugati része szenvedte el. De az atom-hulladék gyakrolatilag az egész kontinenst beszennyezte kisebb-nagyobb mértékben, sőt még Amerika keleti-partját is érte károsodás. A katasztrófa közelében lévő városok szinte teljes lakosságát evakuálták, a titoktartás miatt villámtempóban, így a városok abban az állapotban maradtak meg, ahogy akkor álltak. Így vált "szellemvárossá" a 49 ezres lakosságú Pripjaty, és Csernobil körül számos más kisváros.

 

 

A baleset okai:

A katasztrófa okának általában két történet ismert. Az első az erőmű üzemeltetőit okolta, míg a másik az RBMK reaktor tervezési hibáinak tulajdonította a fő okot. (mint például az, hogy ha 200 MW-os teljesítménynél alacsonyabban üzemeltetik a reaktort, az igen labilissá válik) Az is hozzájárulhatott a balesethez, hogy az erőmű dolgozóit nem értesítették a reaktor egyes hibáiról. Ráadásul a személyzet tapasztalatlan volt az RBMK típushoz. A baleset részletes okainak leírásához valósgos könyv lenne szükséges, ám az új változat szerint (amennyiben azt fogadjuk el) a robbanás amiatt következett be, hogy a 4-es reaktort karbantartás céljából le kívánták kapcsolni a rendszerről, ám a folyamatos teljesítmény csökkenés miatt, felgyülemlett a xenon-méreg, ám a munkások ezzel nem voltak tisztában, és a nukleáris reakció lassítására tervezett szabályzórudakat (amik vége egyébként a reakciót felgyorsító anyagból, grafitból készült egy tervezési hiba miatt) sorra eltávolították, a reaktorban pedig egyre nőtt a gőzmennyiség. Eközben a karbantartás egyik művelete a "scram" miatt az energikibocsátás megnőtt, ami deformálta a szabályzó-rudakat, így a reaktor energia szintje 30 GW-re, azaz a normál üzemeltetési energia tízszeresére nőtt. Emiatt gőzrobbanás következett be, ami leszakította a reaktor tetejét, és lyukat robbantott a tetőbe.A szabályzó-rudak végén található grafit begyulladt, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a sugárzó anyag a légkörbe jutott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ellenintézkedések:

A szovjet kormány rohamtempóban igyekezett a katasztrófa megfékezésére, illetve az esemény titokban tartására. Hamarosan tűzoltók érkeztek a helyszínre, hogy eloltsák a keletkezett tüzet. Természetesen, egyiküket sem értesítették arról, milyen veszélyesen radioaktív a helyszín. A "likvidáló-alakulatok" pedig lelőttek minden környéken lévő állatot, hogy ne vigyék tovább a sugárfertőzést. A közelben lévő városokat kiürítették, és hogy a félelmet, és a káoszt enyhítsék, azt mondték nekik, hogy 3 nap múlva visszatérhetnek. Ezután a legfonotsabb az volt, hogy a sérült reaktort elzárják a külvilágtól. Önkénteseket toboroztak arra a feladatra, hogy egy hatalmas, zárt beton szarkofágot építsenek a 4-es reaktor fölé. Eme személyek mindegyike katona volt, és egyenként csak 20-25 percet dolgozhattak, mivel a terület, amivel érintkezésbe kerültek, olyan sugárzó volt, hogy szinte 1 óra alatt belehalhattak. Egy, a BBC-nek beszámolt tűzoltó szerint sugárzásnak kitéve fémes ízt érzett a szájában, és mintha tűvel szúrkálták volna az arcát. Szédült, és érdekes, recsegő hangot hallott. Mára, a csernobili katasztrófa kezd feledésbe merülni, mivel az erőmű veszélyes részeit elzárták, ám nem szabad elfelejteni, hogy mintegy 60 000 embert kellett evakuálni, akik soha nem térhettek vissza lakhelyükre. A szovjet kormány így a kitelepítetteknek kártérítést fizetett, és lakást adott, emellett megengedték nekik, (minden nemű kíséret nélkül ugyan) hogy a lakásukban hagyott holmijaikat elhozzák. Ám a legtöbb ember érthető okokból nem kívánt vissza menni.

 

 

Turizmus:

A 21. század elején aztán megindultak az utazások a 30 km-es zónába. Külön utazási-irodák szerveződtek arra, hogy turista csoportokat szállítsanak elsősorban Pripjatyba, és a Vörös-Erdő környékére. Az utazást végig idegen vezetők felügyelik, illetve minden embernek kötelezővé tesznek bizonyos felszereléseket. Ezeket az utakat nagyban fellendítette egy számítógépes játék, a S.T.A.L.K.E.R megjelenése, mivel eme mesterien megalkotott RPG/FPS-ben az erőmű második fiktív felrobbanása után egy valós Zóna jön létre az erőmű környékén, melyen a fizikai lét valóban eltorzul, anomáliák, és mutánsok jönnek létre, illetve ellátogathatunk a szellemvárosba, és az erdőbe is.

  

 

 

 Legendák, és a valóság:

Természetesen, azok a mítoszok, hogy a sugárzás következtében a fizikai lét eltorzult a csernobili 30km-es zónában, melynek, tegyük hozzá, van valóság alapja, még mindig élnek. Például, a Pripjaty melletti erdőt a katasztrófa után keresztelték el Vörös-Erdőnek, mivel állítólag a fák törzse több helyen széthasadt, lombjuk lehullott, illetve vöröses árnyalatúvá váltak. Az erdő fáit később az orosz hatóságok ledózerolták, és új fákat ültettek el, melyek közül számos torzulva növekedett. A "mutáns-életformákkal" kapcsolatban szintén nem szabad teljesen szkeptikusnak lenni. A sugárzás következtében ugyan is az állati (és emberi) lények is születhettek rendellenességgel, torzul. A katasztrófa tényleges áldozatairól nehéz mértéket alkotni. Közvetlenül a robbanás, és az ezt követő mérhetetlen sugárzásnak 6 áldozatot tulajdonítanak, ám azt, hogy mennyien haltak meg azokban a betegségekben, (pl. rákban) amiket a sugárzás nagyban elősegíthet, már jóval nehezebb megállapítani. A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség szerint legalább 4000-ren betegedtek meg, és haltak meg rákos sejtektől a katasztrófa következtében, ám ezek csak becslő adatok, mivel sok más esemény is okozhatja ezt a betegséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://anomaly.blog.hu/api/trackback/id/tr372254896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marverick (törölt) 2010.09.20. 15:19:39

Durva volt... egyszer elmegyek oda :P
süti beállítások módosítása