;

A Gepárd fegyvercsalád az amerikai romboló puska koncepcióra adott válasz. Mi is ez a 'romboló puska'? Az ilyen típusú fegyverek mottója a következő: A néhány dollár értékű lőszerrel megsemmisíteni a több millió dollár értékű vadászgépet, harckocsit, radar-állomást, rakétát stb. - egyszóval értékes hadianyagot. A kezdetben szkeptikusan fogadott koncepcióban hamar meglátták a harci potenciált, és a mára szimbolikus Barrett M82 mellett számos rivális puska napvilágot látott. Az első, úgymond 'keleti' romoboló puska a magyar Gepárd M1-es volt. Ezt az egylövetű, precíz és drága eszközt, ami még nem igazán nvezhető igazi anti-materiális fegyvernek követte a félautomata M2-es, majd jött az igazi nagymacska a Gepárd M3 személyében, ami már a lehető legnagyobb, 14,5x114-es lőszerre készült. A kis mennyiségben készülő ismétlő M4-es, és az M2-nél valamivel pontosabb M5-ös öntöltő után érkeztünk el cikkünk főszereplőjéhez. Az M6 Hiúz hatásadatait tekintetében a család 'kiskedvencének' tűnhet, de technikumát tekintve igazi unikum.

Gepárd M6 öntöltő személyvédő anti materiális fegyverrendszer.

Az M6-os többek közt már az alap filozófiájában is eltér a többi kategória társától. Ezt a fegyvert kis túlzással nevezhetjük egy XXL-es PDW-nek. (Personal Defence Weapon) Elsősorban bázisok védelmére tervezték, tehát úgy kb. 800 méterig történő gyors (és ennél a puskánál ez a szó új értelmet nyer) tűzvezetésre. Ehhez kötötten a Hiúz méretei is jóval kisebbek a család többi tagjához mérten. Bullpup szerkezetű, műanyag/kompozit tokos, hosszú csőhátrasiklásos szerkezetű fegyver. Kalibere az orosz 12,7x109 mm-es. Ennek hatásadatai sokban hasonulnak az amerikai .50-es Browning lőszerhez, de páncéltörő képessége annál (különösen rövidebb távolságon) jobb. Ez a töltény a volt Keleti Blokkban ugyan nagyon elterjedt (ezt használja a DShK, és NSZV nehézgéppuska) nyugaton ritkaságszámba megy. Ezért valószínűleg 12,7x99mm-es lőszerhez is át fogják tervezni, elvégre sokat várnak a Hiúztól a nemzetközi piacon. Kis mérete és tömege ideálissá teszi a különleges egységek számára, de a reguláris alakulatok számára is jó választás elvégre a csúcstechnika ennél a puskánál nem jelent egyet a lexikonnyi vastagságú használati útmutatóval.

  Gepárd M3-as nehéz romboló puska, 14,5mm-es kaliberben.

Az M6 előnyei mobilitás terén:

A Hiúz egyik nagy előnye, hogy szerkezete rendkívül korszerű, és kis tömegű. Kompozit tokjába egy műanyag testű, 5 lőszeres tár fér be, ami igen szokatlan ebben a kaliberben. De az igazi különlegesség az, hogy a cső rögzíthető a hátsó állapotában, tehát abban, amikor tüzelés közben a hátramozgás a végső pozíciójába ér. Így a 730 mm-es szabadonfutó csőből csak a nagyméretű kompenzátor látszik ki a tokból. Ám a Hiúz még egy csavart rejt magában. Ha rögzítjük a csövet hátul, egyetlen mozdulattal tűzkésszé is tehetjük. Néhány számadat ezzel kapcsolatban:

A puska hossza tűzkész állapotban: 1125 mm, ebből 730 mm a cső. (A Barrett M82A1-es 145 cm hosszú.)

A puska hossza szállítási állapotban: 928 mm

A puska tömege üres állapotban: 11,5 kg. (A Barrett M82A1-es 13,5 kg.)

Solothurn S100 anti-tank puska. Ez a monstrum adta az ötletet a Gepárd család konstrukciójához.

Sisakdisplay puskáknál!

A fenti részekben is jó pár újdonságot olvashattunk a Hiúzzal kapcsolatban. De talán a legnagyobb visszhangot keltő funkciója az az egyedülálló irányzókészülék. A puskára szerelt távcső ugyanis elektronikusan össze van kötve a katona sisakján található zsebmonitorral, amit csak le kell hajtani, és a távcső szálkeresztje megejelenik a monitoron a katona szeme előtt, így azt látja, ahová éppen tartja a fegyvert. Ez sajnos nem magyar eredetű találmány, mivel az amerikai 'Land Warrior' számítógépes-digitalizált hadviselésre kifejlesztett öltözéke már hordozta ezt a funkciót M-szériás gépkarabélyokra szerelve, ám az ottani optika valóságos elefeánt a Hiúzéhoz képest. A magyar mérnököket így már amiatt is dicséret illeti, hogy ezt a bonyolult rendszert sikerült ilyen módon lekicsinyíteniük. Arról nem is beszélve, hogy ennek az egésznek a lényege az, hogy egy ilyen kaliberű fegyverrel csipőből (!) tüzelve eltaláljuk a 300 méterre levő célpontot. Ez egyébként az a maximális távolság, ahol még ilyen módon tüzelve találatot érhetünk el, hiszen ugye ha csipőbe fogunk egy 11 és fél kilós puskát, az nem fog olyan stabilan állni a kezükben, mintha a vállunkhoz szórítanánk. Így a távcső elektronikusan beprogramozható 100, 200, és 300 méteres távolságig történő tűzvezetésre. Ezzel kapcsolatban elég megemlíteni, hogy a 12,7 mm-es lövedékben ilyen távolságokon akkora energia van, hogy egy PSZH-t képes olyan módon megállítani, mintha az egy téglafalba ütközött volna. Ez egyedülálló a piacon, ezt más fegyver nem tudja hozni.

'Ha egy Barrettal csipőből lőnék (persze ha sikerülne) kiröhögnének, hát most nézzétek, hogy ez lehetséges  egy ötvenes faltörőnél!' -A kép részlet az M1 csatorna műsorából.

A puska belső szerkezete.

Természetesen ahhoz, hogy egy ilyen kaliberű fegyverrel vállból lehessen tüzelni, (nemhogy csipőből) erőteljes csillapító szerkezet szükséges. Sajnos, tekintettel az M6 új konstrukciójára, a belső szerkezetről nem találtam eléggé használható információkat. Kívülről az látszik, hogy hosszú csőhátrasiklásos szerkezetről van szó. A cső igen hosszú úton mozog hátra a zárral, ami mozgásba a lőszer hátraható ereje készteti. Kb. félúton összereteszelődik a zárral, együtt mozognak tovább hátrafele, majd mire a helyretoló rugó ereje legyőzi a zár és a cső hátramozgását, a cső lereteszelődik a zárról, ami közben előre mozog és csőre tölti a következő lőszert. Ez nagyon hasonlít a Barrett puskákon alkalmazott megoldásra. A fegyver tárkapacsitás öt lőszer, ami tekintettel a gyors tűzvezetés koncepciójára, elég kicsi. A cső végén ugyan olyan típusú lángrejtő található, mint a korábbi Gepárd puskákon. Az alap optikai irányzék egy 10-szeres nagyítású puskatávcső. Nyílt fém irányzékkal nem szerelik.

                Az M6-os szállítási, illetve tüzelési helyzetben.

A puska lőeredményei.

A Gepárd család összes tagjától elvárták, hogy szórásképük semmiképp ne legyen rosszabb az SzVD puskáétól 600 méteren. A Hiúz rövidebb csöve miatt 'csak' 1000 méterig redukálódott lőtávval bír, de még eme távolságon is képes eltalálni az álló emberi alakot. 300 méterről a tesztek során saját lőszerének hüvelyeire tüzeltek vele, amiket gond nélkül eltalált. Az első képen ezek a hüvelyek láthatóak is. A sisakdisplayes lövészetnél minden alkalommal sikerült eltalálni vele a mozgó BTR lövészpácélost imitáló célt 300 méterről, csípőből tüzelve. Így, bár kaliberéhez képest rövid lőtávval bír, új lehetőségei, és kiváló mobilitása bőven kompenzálja ezt, és kijelenthetjük, hogy a Gepárd M6 Hiúz anti-materiális fegyver-rendszerrel olyat alkottak a magyar mérnökök, amit senki más előtte. Az indiai különleges egységek már hadrendbe állították, de számos más érdeklődő is akad a nemzetközi piacon.

Technikai adatok: Gepárd GM6 anti-materiális fegyver-rendszer

Hossz: 1125 mm tűzkészen, 928 mm szállítási méret.

Csőhossz: 730 mm

Kaliber: 12,7x109 mm orosz

Üres tömeg: 11,5 kilogramm

Tárkapacitás: 5 lőszer

Gyártásban: a sorozatgyártás még nem indult be

Gyártó: SERO Kft., Budapest, Magyarország.

Sikeres jövőt eme remek fegyvernek! Remélem egyetértetek...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anomaly.blog.hu/api/trackback/id/tr102466074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tybor 2010.11.25. 09:36:06

szerintem is jó cikk lett! Grat!

Benar 2010.11.25. 14:52:28

Csak azt tom mondani mint a többiekXD.Tehát sztem is jó cikk!Grat

Oddye 2010.11.25. 16:58:13

szép darab:)
bár ennek a csípőből való mesterlövészkedésnek nem sok értelmét látom :)
remélem következő CoD ba ez is benne lesz :D

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.11.25. 18:44:13

@save552: Azzal nem mesterlövészkednek, hanem járműveket állítanak meg vele:) Mint írtam a puska simán eltalál egy BTR80-ast 300 méterről a csipőből tüzeléses megoldással, tehát arra amire kitalálták, remekül beválik. Emberre valóban nem túl effektív, de járműre annál inkább.

Atesz07 2010.11.25. 19:31:34

@Mo$qUiTo: Írtad hogy a barret-hasonmás az M6 Hiúz(nem szó szerint).Akkor a Barretet is erre a célra hasznosítják,nem ember ölésre?

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.11.25. 19:48:24

@Meggyes: Eredetileg nem. Az M82-est nem. De pl. az M107-est, ami egy pontosabb M82-es különleges skulóval már arra is használják. Meg úgy unblock az ilyen puskákat, ha emberre lőnek vele, akk 1000 méterre, vagy messzebbre. Ahol más lőfegyver már hatástalan. Szóval nehéz megkülönböztetni az anti-materiálist a mesterlövésztől, de igazából a kaliber határozza meg.

Oddye 2010.11.25. 20:25:34

@Mo$qUiTo: ha járműre is lőnek vele akk is vállhoz lehet emelni=teljesen felesleges ez a ketyere rajta :)
olyan cikked nem lesz amiben a fegyverkalibereket meg egyéb nyalánkságokat ismertetsz? engem ez érdekelne meg sztem mástis :D

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.11.26. 12:48:20

@save552: Hidd el pedig, hogy nagyon hasznos. Nem azt kell ilyenkor nézni, hogy álló helyzetből lőnek vele, hanem pl. ha kidugják egy jármű lőrésén, akk nem kell mellé az arcunkat odatenni, oda se kell nézni, csak a szemmonitort kell látnunk, és az elsütőbillentyűt meghúzni. Érted mit mondok? Taktikai szempontból nagyon jó dolog.

Am lehet h lesznek majd cikkek külön kaliberekről meg hasonlókról, csak hát idő, idő idő..:D

Oddye 2010.11.26. 14:52:35

@Mo$qUiTo: erre így nem is gondoltam, csak az állóhelyzetből való tüzelésre :D

masterchief 2010.11.26. 18:46:36

jó lett a cik nekem nagyon tetszet és ezt nézétek meg:
www.youtube.com/watch?v=QgaCHmxmeUo

dsomogyi · http://anomaly.blog.hu 2010.11.27. 15:04:07

Részemről is grat., szerintem sok esély van arra, hogy teljesüljön a következő cikkben leírt vágyad. :D

masterchief 2010.11.27. 15:05:10

a legelején azt irtad hogy nvezthetö de amugy jó lett a cikk

hangszoros 2014.02.19. 20:30:57

Nem az egyetlen okosság amit nem engednek gyártani, itthol!
süti beállítások módosítása