;

Húsvét (0)

2010.08.29. 13:01

Denny

Szép napot mindenkinek! Gondolom, mindenki ismeri eme ünnepet. Hát hogyne! De illendő lenne egy cikket írni róla, hát meg is teszem.

Nos, a Húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe. A biblia szerint Jézust pénteken keresztre feszítették, és a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Ezzel az áldozattal megváltotta minden ember bűnét. A húsvét "napjai" a Virágvasárnap, Nagycsütörtök, Nagypéntek, Nagyszombat, Húsvétvasárnap és a Húsvéthétfő.

Most foglalkozzunk egy kicsit a Húsvéthétfővel. Ezen a napon van az a jól ismert szokás amit mindenki ismer, a locsolkodás! A locsolkodás arra a legendára vezethető vissza, miszerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető asszonyokat. Régen a kútból, vödörrel, frissen felhúzott vízzel öntözték a fiúk a lányokat. De ez a módszer elég sok tragédiával végződött, mivel a lányok többsége a hideg víztől tüdőgyulladást kapott. Mostanába nem olyan gyakori ez a féle módszer alkalmazása, helyette kölnivízzel locsolják a lányokat.

A locsolás menete: (régebben) Hétfő reggel, a fiúk egyedül vagy csoportban ellátogattak a lányokhoz és szép locsoló versekkel köszöntötték őket. Ezután a lányok beinvitálták a fiúkat a házba és étellel, itallal kinálták őket, illetve pénzt és festett tojást ajándékoztak nekik. A legénysorban lévő fiúk délelőtt indultak útnak, nekik a jutalmuk már nem pénz és piros tojás volt, hanem a kabátjukra tűzött egy-egy szál virág. Persze őket is kínálták étellel, itallal, ezért nem volt ritka a csutkarészegen támolygó emberek látványa. A délután a középkorú emberek napszaka volt. Ők a rokonokhoz, ismerősökhöz kopogtattak be, de ajádnék nem járt nekik.

Köszi, hogy elolvastad ezt a rövidke cikket. Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anomaly.blog.hu/api/trackback/id/tr182256239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása