;

Mo$qUiTo

Jóestét!

A mai cikkünk valószínűleg a leghosszabb cikk lesz, melyben egy ikonszerű fegyvert, az MP44-et fogom bemutatni.

Valójában nem ez volt első gépkarabély, mert az oroszok már az 1910-es években is kísérleteztek, és használtak is csökentett lőszerrel (valójában zsákmányolt japán 6,5 mm-es lőszerrel) üzemelő fegyvereket. Vagy ott volt a US M1, és M2 Carbine, ami egy hosszú pisztolylőszerre emlékeztető, .30-as kaliberű lövedékkel működött. Ezt az utóbbi fegyvert sokan nem tekintik gépkarabélynak, mivel hatásos lőtávja mindössze 150-200 méter volt.

 V. Fedorov önműködő fegyvere 1913-ból, és a US M1 Carbine a Második Világháborúból.

És akkor lássuk az StG44-et! A német mérnökök akkor kezdtek bele eme újszerű fegyver megtervezésébe, amikor a katonai szakértők felismerték, hogy a gyalogsági tűzharcok lebtöbbje 300-400 méteren belül zajlik. Ekkoriban a katonák legnagyobb része kétféle fegyverrel volt felszerelve: ismétlő-puskával, és géppisztollyal. Előbbi hatásos lőtávja messze túlmutatott a 400 méteren, sőt ennek kétszeresén is halálos lehetett. Utóbbi viszont csak 150-200 méterig volt hatásos. Viszont közelharcra az ismétlő puska hatástalan eszköznek bizonyult. Először a mérnökök a félautomata-fegyverekkel próbáltak előnyös komprumisszumra jutni. (lásd a II.VH-ban: Amerika: M1 Garand, Szovjetunió: SVT-40, Németország: Gewehr 41, és 43) Ezek azonban inkább csak az ismétlő-fegyvereket váltoták ki, mivel pontosságuk, és erejük azokéval megegyezett, ám tűzütemük gyorsabb volt. Közelharcra azonban még mindig nem voltak megfelelőek, mivel nem tudtak sorozatot lőni.

 

 

 A US M1 Garand öntöltő-puska.

 

Így a német mérnökök egy teljesen automata, csökentett tölteű puska-lőszerrel üzemelő fegyvert terveztek, mely a géppisztoly tűzgyorsaságát, és tömegét igyekezett keresztezni, az ismétlő-fegyverek tűzerejével. A lőszert a sztenderd 7,92x57-es Mauser lőszer hüvelyének megrövidítésével hozták létre, és 7,92x33 Kurz jelzővel kezdték gyártani. Maga az StG44 (eredeti típusnevén MP43) Egészen jó fegyvernek ígérkezett. Szerkezete gázelvételes, forgozájfejes rendszerű volt, hasonlón, mint a későbbi Kalasnyikov fegyverek. Tárja 30 lőszert fogadhatott be, fix, fa válltámasszal bírt, és 500 lövés/perces tűzütemmel.

 A Schmeisser féle prototípus az MP43 tervre (eredetileg: Mkb42(H)) Később ezt a fegyvert fogadták el, és fejlesztették tovább.

És a Walther-féle MP43 (eredetileg: Mkb42(W))

A fegyver gyártását először Hitler megvétózta, ám miután a tervezők egy látványos bemutató keretében szemléltették a fegyver kiváló tulajdonságait, megkezdődött a tömegtermelés. Sőt, a Führernek annyira megetetszett az új eszköz, hogy MP44-ről átneveztette Sturmgewehr (azaz Rohampuska) 44-re. A fronton is beváltotta a hozzá fűzött reményeket az MP44. Harctéri körülmények között megbízhatóan működött, 300 méterig pontos volt, és közelharcban is hasznát vették. Egyetlen tényezőben nem felet meg, mégpedig abban ,hogy nem sikerült az ismétlő-puskák tömegénél könnyebb fegyvert alkotni. Az StG44 üres tömege meghaladta az 5 kilogrammot. Most pedig lássunk pár fejlesztést, illetve kísérletet a fegyverrel kapcsolatban. Az új gépkarabélyhoz tartozott egy kis nagyítású céltávcső, amit ZF4 jelzéssel láttak el. Hasznos tartozkék volt, de csak 1945 januárjában kezdték gyártani. Egy sokkal futurisztikusabb irányzék volt a "Vámpír" néven emlegetett éjjeli távcső. Ez az infravörös elven működő irányzék kétségtelen előnyhöz jutatta a felhasználót, de a kisegítő berendezéseket a katona a hátán cipelte, ami nem volt egy könnyű feladat.


 

A Waffen-SS katonája ZF4-el ellátott StG44-el.

Egy másik érdekes kísérlet: A Krummlauf, azaz görbített csőrendszer volt. Az MP44 csövére egy hajlított toldatot helyeztek, hogy a fedezék mögül lehessen vele megtisztítani a terepet. Sajnos kb. 500 lövés után a huzagolás kikopott a csőből, így a terv csődöt mondott.

A háború után az MP44-et rövid ideig a Nyugat-Német határőrség haszálta, majd a különféle bandák, és terrorszervezetek kezébe jutott a kiváló gépkarabély. Találkoztak már vele Afrikában, Dél-Amerikában, sőt még Kínában is felbukkant a '80-as években. Napjainkra aránylag ritkává vált.

A fegyver az MW2-t kivéve az eddigi összes CoD-ban benne volt, ám csak a CoD4-ből van vele sok tapasztalatom, ezért tippeket most nem írok.

 

 

 

 

 

 

Pozitívumok(CoD4):                                                              Negatívumok:

-Pontos                                                                -Nagy visszarúgás

-Nagyot sebez                                                       -Magas szinten elérhető csak (lvl52)

-Jó átütőerő                                                          -Nem szerelhetünk rá kiegészítőt

Technikai Adatok Sturmgewehr 44

-Hossz: 940mm

-Csőhossz: 414mm

-Kaliber: 7,92x33mm Kurz

-Tömeg: 5,22 kg üresen

-Tűzgyorsaság: 500-550 lövés/perc

-Tárkapacitás: 30 lőszer

-Gyártásban: 1943-45

-Gyártó: C. G. Haenel Waffen und Fahrradfabrik, CITEFA

A bejegyzés trackback címe:

https://anomaly.blog.hu/api/trackback/id/tr652255595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása