;

Mo$qUiTo

Jóreggelt!

Mielőtt berendezkednék a délelőtti filmnézésbe, kaptok egy újabb fegyver ismertetőt, ha már úgy is régen volt. (He?!) Szerintem a mai alanyunkat is a legtöbb ember legalább olyan módon ismeri, hogy tudja, egy golyófosó 100-as hevederrel. De lássuk csak bővebben!

A híres amerikai könnyű golyószóró története Belgiumban indul, Liége városában, az FN tervezőinek asztalán. A '70-es évek végén a kiskaliberű lőszer (5,56X45 mm, .223-as kaliber) globális elterjedése szükségessé tette egy univerzális, több célra használható golyószóró megalkotásást, ami az új lőszerrel tüzel. Természetesen, a legendás Fabrique Nationalie gyár ismét szinte elsőként dobott a piacra egy ilyen fegyvert. A jóval későbbi konkurens termékek, mint a szingapúri ULTIMAX, az indiai INSAS, vagy éppen a szovjet/orosz RPK-74-es mind elkéstek, mivel addigra már a belgák fegyvere elterjedt. A Heckler und Koch ugyan már a '70-es évek elején több golyószóróvá átalakított gépkarabély-típust is a piacra dobott (Ilyen volt pl. a HK13) ezek túl koraiak, és kifforatlanok voltak, ezért nem lettek sikeresek. A Minimi névre keresztelt (ez gyakrolatilag annyit tesz, hogy könnyű támogató fegyver) golyószóró valóban kiváló modell volt. Sikerét talán annak köszönheti, hogy szerkezete a korábbi konepciók leporolásával, átdolgozásával, és korszerűbbé tételével született meg. Az eredmény: egy megbízható, egyszerű, hatékony, könnyen használható fegyver. Szerkezete gázelvételes forgó zárfejes zárolású. A hevedert, amit egy 200 lőszert befogadni képes rakaszban tárolhat a katona, a tokfedél felnyitásával, és az első lőszer adogatópályára való helyezésével tölthető be. Majd ezután lecsapjuk a tokfedelet, hátrahúzzuk a zárfogantyút, és fegyverünk máris tűzkész. A típus érdekes tulajdonsága, hogy nem csak hevederből, hanem szabványos M16/M4 típusú tárakból is képes adogatni. Ebben az esetben, a tokfedél töltőnyilása alatt meg kell nyomnunk egy gombot, ami visszahúzza azt a két tüskét, ami a heveder lőszereinek adagolásában segít, mivel ha sima tölténytárból tüzelünk, akkor a zárfogantyú hátrarántásával a lőszer közvetlenül a tölényűrbe kerül, így a tüskékre nincs szükség. Ez a lehetőség nagyban kiterjeszti a fegyver sokoldalúságát, mivel a katonák megoszthatják lőszerüket, illetve sok olyan szituációba keveredhetnek, ahol a 200 lőszer jelentette plusz tömeg akár végzetes is lehet, és a 30 lőszeres tárak jobban beválhatnak.

Természetesen az FN Minimi hatalmas sikerére felfigyelt az amerikai hadvezetés is. Mivel híján voltak jól használható golyószórónak (ez a fegyver kategória nem összekeverendő a könnyű gépuskákkal, lásd a cikk végén) szinte azonnal rácsaptak a belgák remekművére. A hosszas, elhúzódó tesztek után, néhány ponton nem voltak megelégedve a fegyverrel. A cső fölé ezért egy hőellenző pajzsot szreltek, ami javította a cső hűtését, és csökentette a katona termál-képét. A többi apró változtatás lényegében a gyártás megkönnyítésében keresendő, az amerikaiak ugyanis szerették volna egyszerűbbé tenni a típust. 1992-ben véglegesen elhatározták magukat az FN terméke mellett, így nullszériaként 1000 darab Minimi-t vásároltak, amiket az Öböl-háború során ki is próbáltak. A jó visszajelzések következtében megindult a tömeges rendszerbe állítás, M249 S.A.W. (Squad-Automatic-Weapon=A raj sorozatlövő fegyvere) néven. Azóta az M249-es megfordult szinte mniden olyan háborúban, ahol az USA is harcolt. A katonáktól a SAW rövidítés, és a golyószóró tűzereje miatt a "Fűrész" becenevet kapta. Bár az utóbbi évek Hi-Tech fegyver konepciói közül néhány (mint a nemrég elbukott XM8 tervezet) azt is célul tűzte ki magának, hogy az M249-est is a gépkarabély típus átalakításával váltja ki, eddig még nem született döntés a kiváló, és népszerű golyószóró sorsa felett.

Az M249-es nagyon népszerű a katonák körében.

Most pedig lássuk a fegyver alapverzióit. Az alap M249-es mellett számtalan alváltozat létezik. Ezek felsorolása véleményem szerint felesleges, ezért csak az érdekesebb verziókat emelném ki. A Para (Paratrooper=ejtőernyős) változat rövidebb csövet, és behajtható válltámaszt kapott, valamint tömegéből is lefaragtak egy keveset. A különleges eszköz a speciális alakulatok körében elterjedt. A TR alváltozat (Triple Rail=Hármas sín) több szereléksínt is kapott, ezáltal rengeteg kiegészítő felszerelhető rá. A többi dologban megegyezik az alap M249-el.

Az ejtőernyős verzió könnyen felismerhető.

Illetve még említésre méltó az M249-es továbbfejlesztett változata, a Mk.48. Ez a fegyver külsőre szinte teljesen megegyezik az elődjével. Azonban a jóval nagyobb kaliberű 7,62X51 mm-es, régivágású NATO lőszerrel üzemel. A kb. kétszer akkora energia ellenére a típus visszarúgása elenyésző, alig érezhető különbség az 5,56-os lőszerrel szemben. Tömege sem sokkal nagyobb a SAW-énál, ezért az utóbbi években döntés született, hogy a Mk.48-at is rendszerezik a hadseregben.

Az M249-est összegezve elmondható, hogy az USA hadvezetése remekül döntött, amikor rendszerbe állította ezt a típust. Az M60-as sima rajtámogató feladatokra túl nehéz, ahogy az M240-es is. Ezek a fegyverek géppuskák, nehezebbek, nagyobb kaliberűek, mint a golyószórok, amik akár fél kilométeres távolságból is halálosak. Az M249-es ezzel szemben könnyű, mobilis, felhasznló barát, csekély visszarúgású fegyver, aminek hatásos lőtávja 300 méterben határozható meg. Az egyszerű gyalogos alakulatok legjobb támaogató fegyvere, míg a speciális alakulatok kezében egy kicsi, de hatalmasat ütő eszköz.

Eme típussal csak a CoD4-ben találkozhattunk. A legpontosabb, legnagyobb tűzgyorsaságú, ugyanakkor  leggyengébb LMG.

Pozitívumok:                                                                Negatívumok:

-Pontos                                                        -Relatíve gyenge sebzés

-Nagy tűzgyorsaság                                       -Lassú újratöltés

-Csekély visszarúgás

Techniaki adatok: M249 S.A.W. golyószóró

-Hossz: 1040 mm

-Csőhossz: 466 mm

-Kaliber: 5,56x45 mm NATO, vagy M193

-Tömeg: 6,85 kilogramm üresen

-Tárkapacitás: 200 lőszer (heveder) 30 lőszer (szekrénytár) 

-Gyártásban: 1992 óta, napjainkig (az FN Minimi-nél ez az adat: 1982-től napjainkig)

-Gyártó: Fabrique Nationale de Herstal, Liége, Belgium, illetve számos USA-béli fegyvergyár.

_________________________________________________________________________________________________

A bejegyzés trackback címe:

https://anomaly.blog.hu/api/trackback/id/tr972255621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása